Elisabeth Ohlson Wallin framför sin omdiskuterade altartavla som visas på Jönköpings läns museum. Foto:Hannes Ewehag/Sveriges Radio
Lasso

Omdebatterad tavla ställs ut i Jönköping

Elisabeth Ohlson Wallin om "Heteronorm & Etnonorm"
6:15 min

Den kända fotografen och konstnären Elisabeth Ohlson Wallin fortsätter att utmana fördomar och förutfattade meningar kring normer. Den här gången gör hon det i fotoutställningen Heteronorm & Etnonorm som öppnar på fredag på Jönköpings läns museum.

I anslutning till bilderna visas också Elisabeth Ohlson Wallins gåva till Skara domkyrka; den omtalade altartavlan som hon utan framgång försökte överlämna till kyrkan i TV-programmet Konstkuppen. Så idag hänger hon upp den i Jönköping istället.
– Jag tror de blev lite trampade på tårna, men nu hänger den här i Jönköping och jag tycker det känns som den är ute på en väckelseturné.

Museichef Sergei Muchin säger att "norm" är ett av begreppen som Jönköpings läns museum vill utveckla.
– Och den här fotoutställningen har två kvaliteter; att väcka frågan så man kan reflektera över normbegreppet, vad är norm och varför ser vi på tillvaron som vi gör, och sen är det bra och fina bilder.

Väntar du dig nån liknande kontrovers som altartavlan gett upphov till tidigare nu när den visas här?
– Nej, för att jag tror att vi har ställt ut den på ett väldigt balanserat sätt och ser den som ett uttryck för någon form av samtid, enkönad kärlek har funnits i alla tider och vi som länsmuseum har i uppgift att spegla och reflektera människans villkor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".