1 av 3
Pågatåget på väg in till stationen. Foto: Oskar Mattisson/SR
2 av 3
Tre av fyra Pågatåg står stilla för reparationer. Foto: Oskar Mattisson/SR
3 av 3
Jan-Peter Petersson på länstrafiken. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
LÄNET

Pågatåg - en dyr förlustaffär

Birgitta Classon: "Tycker inte om dem"
1:54 min

Fyra tåg som inte dög hos Skånetrafiken hyrdes in av länstrafiken i länet. Men tre, av fyra, står stilla på grund av tekniska problem. Miljoninvesteringen i Pågatågen gläder inte heller resenärerna.

Vid årsskiftet 2011/2012 hyrde Länstrafiken in fyra 30 år gamla Pågatåg från Skånetrafiken. Nu är tre av dem tagna ur drift på grund av tekniska problem. Men det här innebär inte att Länstrafiken slipper betala hyran. 1,5 miljoner kronor per tåg och år betalas, sammanlagt alltså sex miljoner kronor om året, och därutöver nu alltså reparationskostnaderna.
Länstrafikens trafikchef Jan-Peter Petersson medger att det inte var vad de hade hoppats på.
- Det är ingen bra affär när tågen inte funkar. Den tekniska bedömningen av tågen är att de ska ha en livslängd på femton år till, avsikten är ju att ägaren som hyr ut ska göra en ombyggnation så de blir i modernt skick.
- Men vi hade utgått från att de skulle fungera.

Men nu är alltså tre av fyra Pågatåg ur funktion, vilket fått till följd att flera avgångar har fått ställas in på grund av fordonsbrist. Jan-Peter Petersson lovar att åtminstone ett av de trasiga tågen snart ska vara tillbaka i drift. Men resenärerna skulle helst slippa dem.
- Jag tycker inte de är så bra, ytterdörrarna är lite öppna. Det var kallt, säger en av dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".