Juno Blom föreläste på barnhälsans dag. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
jönköping

Många ungdomar lever under hedersförtryck

Juno Blom: "Vet mer om utsatta flickor"
5:50 min

Var tjugonde ungdom lever i dag med någon form av hedersförtryck, visar studier. Därför måste de som jobbar med unga lära sig hur man ska stötta och hjälpa de här ungdomarna.

I dag får personal inom skolan, socialtjänsten, fritid, hälso- och sjukvård, polisen och åklagarkammaren lära sig mer om hedersförtryckta ungdomar på barnhälsans dag.

Juno Blom, från Länsstyrelsen i Östergötland, som har många års erfarenhet av att arbeta inom det här området, var en av föreläsarna.

– Tyvärr vet vi väldigt mycket mer om utsatta flickor än om utsatta pojkar, säger hon.

Mycket om hederskulturen ligger på oskuldkravet och beteendet runt omkring. Unga killar bevakar sina systrar, men det finns också unga pojkar som måste gifta sig när de är unga.

Juno Blom har pratat med många ungdomar om hur det är att leva ett hedersrelaterat liv.

– Det unga människor säger är dels att man saknar modiga vuxna som vågar berätta om deras verkligheter. Det är många som vet under vilka villkor de lever, men det är alldeles för få som vågar prata om det. Men sedan säger man också att man vill att någon ska förmedla drömmar och hopp om en förändring, förklarar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".