1 av 2
Johan Cederholm är på plats i Kenya under presidentvalet. Foto: Privat
2 av 2
Sandra Cederholm. Foto: Privat
lasso

Johan är i Kenya under presidentvalet

Johan Cederholm: "Följer det med spänning"
8:56 min

I Kenya hålls det just nu presidentval och flera våldsincidenter med anknytning till valet har kostat 15 människor livet. Johan Cederholm från Landsbro bor nu i Nairobi i samband med en adoption.

Johan Cederholm och hans fru Sandra från Landsbro bor nu ett halvår i Nairobi i Kenya i samband med en adoption. De följer presidentvalet genom media.

– Vi följer det med spänning via tv och internet och vi läser tidningar om det som skrivs. Det kan ju bli oroligt då ska man undvika de ställen där det bryter ut, säger Johan Cederholm.

I går köade miljontals människor för att avlägga sina röster och flera våldsincidenter i anknytning till valet har kostat 15 människor livet hittills.

– I går, på valdagen och i dag har vi hållit oss inne på lägenhetsområdet. Det är elstängsel ovanför muren och vakter 24 timmar om dygnet, så vi känner oss trygga. Det man varnar för är inbrott och att övrig kriminell verksamhet kan eskalera eftersom alla resurser riktas mot demonstrationer, säger han.

Kampen om presidentposten står mellan premiärminister Raila Odinga och vice premiärministern Kenyatta, som Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag vill ställa inför rätta för brott mot mänskligheten.

– Som det såg ut nu så var Kenyatta låg lite före men tydligen har man räknat mer röster i hans regioner så det kommer nog jämnas ut. Det är lite oroväckande men det är ganska många som är okunniga, säger Cederholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".