Birgitta riskerar att bli utan vattengympa. Foto: Maria Fransen/Sveriges Radio.
Eksjö

Varmvattenbassäng kan försvinna

Birgitta: "Jag tror att det blir katastrof"
1:52 min

Många reumatiker, opererade och hjärtsjuka riskerar nu att bli av med den mest skonsamma träningen de kan få. Varmvattensbassängen på Nannylundsbadet i Eksjö kommer kanske inte finnas kvar i framtiden.

– Jag tror det blir katastrof och att många kommer att bli sämre. Det kommer att bli dyrare för samhället också, eftersom man blir sjukare och måste ta mer medicin, säger Eksjöbon Birgitta som hyr bassängen tillsammans med en grupp reumatiker, hjärtsjuka och opererade personer.

Birgitta tror att det skulle ge stora konsekvenser om de inte fick fortsätta träna i lokalerna.

Det är ständig kö för att komma med i gruppen som Birgitta tränar med, där bland annat reumatiker, hjärtsjuka och opererade personer deltar. För de personerna är bassängträningen en viktig del av livet som skulle vara hemskt att bli av med.

Det är totalt 20 grupper om ca 10 personer som nu hyr bassängen på Nannylundsbadet. Bland dem finns föreningar som bland annat Reumatikerföreingen Eksjö/Nässjö, Bröstcancerföreningen Victoria och Hjärt- och lungsjukas förening hyr lokalen, och en del grupper där sjuka gått samman för att träna i varmvattengymnastik. Det är Eksjö kommun som har hyrt ut lokalen, men på grund av besparingar har de inte längre råd att själva hyra lokalen. Så nu är det ägarna av lokalen, Landstingsfastigheter som avgör om badet ska vara kvar eller inte. Mikael Nordholm, Fastighetschef på Landstingsfastigheter kommer börja med att jobba fram en kortsiktig plan för lokalen.

– Vi ska ta ett beslut inom en månad om hur vi ska göra på kort sikt, och sedan inom ett eller två år tar vi beslut hur vi ska hantera det här på längre sikt, säger Mikael Nordholm.

För reumatiker, hjärtsjuka och opererade personer är varmvattengymnastik ett skonsamt sätt att träna för att hålla fysiken igång. Bassängträningen har varit avgörande för Birgitta och många i hennes grupp.

– Den timmen vi är där hjälper jättemycket. Det finns de som slipper ta medicin helt den dagen vi tränar. Jag vill inte tänka på hur det skulle bli om bassängen stängde, säger Birgitta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".