Lars-Erik Fälth. Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio.
aneby

Rejält överskott för Aneby kommun

Kommunalråd: "Vi slipper nedskärningar"
1:26 min

Aneby kommun hade budgeterat ett plus på 125 000 kronor under det gångna året. Överskottet blev dock lite större än så, kommunen gick plus med hela 12 miljoner kronor.

Den främsta förklaringen till överskottet för Aneby kommun är en missbedömning när det gäller antal invånare i kommunen. Invånarantalet utgör grund för hur stora statsbidrag en kommun får. När man då räknar fel på 100 personer i en liten kommun som Aneby, så kan det ge stora effekter.

– Den stora vinsten gör att vi inte behöver gå ut med verksamhetsförändringar och nedskärningar inför 2014, säger Lars-Erik Fälth, centerpartistiskt kommunalråd i Aneby kommun.

Man har också fått bidrag från olika myndigheter som migrationsverket, skolverket och socialstyrelsen.

– Dels har vi fått mer skatteintäkter än vi budgeterat. Men den största delen är att vi har fått mer pengar i kostnadsutjämningssystemet och det beror på att när vi gjorde budgeten så budgeterade vi för ett lägre antal invånare, förklarar Fälth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".