1 av 2
Tandhygienisten Hanna Olsson känner sig tvingad att avsluta sina studier sedan hon blivit tvångsförflyttad på grund av arbetsbrist. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Agnetha Bartoll, tandvårdsdirektör. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Jönköping

Hanna tvångsförflyttas - fyra års studier i sjön

Hanna tvångsförflyttas på grund av arbetsbrist
2:20 min

Landstinget tvångsförflyttar tandhygienisten Hanna Olson vid Ryhov i Jönköping till folktandvården i Värnamo. Därmed måste hon avbryta fyra års forskningsförberedande studier.

Landstingets beslut att tvångsflytta Hanna Olson innebär att hon tvingas avbryta de forskningsberedande studier hon arbetat med i över fyra år. I dag är Hanna mycket besviken på landstinget.

– Jag känner frustration och hopplöshet. Det är ett svek mot mig och familjen.

För två år sedan flyttade Hanna Olson från Örebro till Jönköping med man och nu 11-årige son för tjänsten som tandhygienist vid käkkirurgen på Ryhov med löftet att hon skulle få fortsätta bedriva sina mastersstudier delvis på arbetstid. Och det har hon gjort.

Med målet att så småningom doktorera har hon under drygt fyra år lagt många långa nätter bakom sig vid datorn på sina forskningsförberedande studier på avancerad nivå, studier om livskvalité för cancersjuka patienter som kan bli värderfulla för sjukvården. Men nu, tycker hon landstinget sätter krokben för henne precis innan mållinjen.

– De har inte hållit vad de lovat.

Tandhygienisterna har för lite att göra, tycker arbetsgivaren, och eftersom att Hanna Olsson är sist anställd av hygienisterna är det hon som med omedelbar verkan tvingas flytta till Folktandvården i Värnamo.

Därmed anser Hanna att hon inte längre kan bedriva studierna eftersom patienterna hon behöver inte finns på Folktandvården i Värnamo.

– Det är olyckligt. Hanna har lagt ner väldigt mycket arbete och det är tråkigt när det blir så här, men ibland är det nödvändigt, säger Freddie Lewin, chef för onkologiska kliniken och Hannas kliniska studiehandledare.

Hanna Olson är helt knäckt när vi träffar henne. Hon är sjukskriven och gråter flera gånger under intervjun.

Tvångsförflyttningen till Värnamo innebär dessutom att Hanna måste pendla över fyra timmar varje dag eftersom familjen inte har någon bil. Hon tror inte hon orkar med det och absolut inte att studera samtidigt. Men detta är inget som får arbetsgivaren att backa.

– Vi har konstaterat att det föreligger en arbetsbrist. Vi har att ta hänsyn till vår budget och den ska fyllas, säger tandvårdsdirektör Agnetha Bartoll.
– Jag kan ha full förståelse för den mänskliga delen, men den sakfrågan kvarstår.

Det handlar som vanligt om ekonomi. Man måste spara och är det tandhygienister som har för lite att göra, ja då får man vackert flytta på sig, trots att Hanna nu känner sig överkörd och tvingas slänga fyra års studier i sjön.

Enligt tidböckerna på kliniken tar man emot för få patienter, men enligt Hanna kan man inte bara gå efter tidböckerna eftersom man gör så mycket annat också som inte syns där.

Men Agnetha Bartoll säger tvärtom att man varit generös mot Hanna och nu erbjudit henne 20 procent för studier istället för 10, men det är ingenting man kommunicerat med Hanna, enligt henne själv. Det löser heller ingenting, menar hon, eftersom hon behöver vara på Ryhov hela tiden för att ha tillgång till patienterna och hon känner sig uppgiven:

– Nu kommer jag inte kunna avsluta mina studier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".