1 av 2
Vandringspokalen i Polkagris-VM. Foto: Maria Franzén/Sveriges Radio.
2 av 2
Fredric Agnhammar, polkagrisbagare och projektledare för Polkagris-VM. Foto: Maria Franzén/Sveriges Radio.
Gränna

Världens bästa polkagris ska utses

Världens bästa polkagris ska utses
1:55 min

I sommar arrangeras Polkagris-VM i Gränna och i år är första gången som nationer från hela världen får delta.

– Tanken är att Gränna är platsen där det ska ske. Gränna är ju i sanning "candy capital of the world". Det bor 3 000 invånare här och vi har 15 godistillverkare. Det kan ingen slå., säger Fredric Agnhammar som är projektledare och även driver ett eget polkagriskokeri på orten.

Det har tävlats i polkagrisbakning i Gränna sedan 1994. Tidigare har det mest varit svenska polkagrisbagare som deltagit, men nu är 15 nationer från hela världen inbjudna.

Tävlingen går till så att en jury bedömer bagarens hantverk och scenshow. Fredric Agnhammar tyckte att eftersom man tidigare kallat tävlingen för ett världsmästerskap är det dags att göra det till ett på riktigt också.

– För ett par år sedan hade vi tagit hit en tyska som nästan spöade oss på en tävling. Vi har också bjudit hit en stockholmare och det knorrades en hel del bland många polkabagare som tyckte att man inte skulle ta in folk utifrån. Men det sporrade mig. Vi har ju slagit oss för bröstet här i Gränna länge nog, men nu ska vi göra ett riktigt världsmästerskap.

Fredric Agnhammar tog tillsammans med Gränna näringsliv fram en plan som nu fått över 1 miljon kronor av ett EU-projekt att använda för att göra Polkagris-VM till verklighet.

– Vi syns och vi har möjlighet att förlänga säsongen. Vi kommer få nya besökare som inte känner till oss sedan innan. Det kommer att bli bra för hela bygden, säger Fredric Agnhammar.

Maria Franzén, P4 Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".