Per Enochsson är redo för sitt andra ökenrally. Foto: Privat.
rally

Per är redo för 260 mil långt ökenrally

Enochsson: "Det är något magiskt i det"
6:45 min

Per Enochsson befinner sig just nu i Afrika redo för att köra ett 260 mil långt ökenrally på motorcykel. På lördag börjar tävlingen och Per håller på med de sista förberedelserna innan starten.

Per Enochsson jobbar till vardags med it i Jönköping. Nu har han bytt miljö och befinner sig i Tunisien för att köra ett ökenrally. Det var för några år sedan som Per träffade några killar som berättade om rallyt och förra året tog han mod till sig och körde det 260 mil långa rallyt för första gången. Och på lördag gör han sin andra start i tävlingen.

– Starten går nio på morgonen och man räknar med att vara mål vid sextiden. Kör man fel kommer man i mål vid nio, så det svåraste är att hålla koncentrationen uppe så länge, säger han.

När man väl har kommit i mål efter etapperna handlar det mesta om att meka med motorcykeln. Tillsammans med tolv svenskar har de två mekaniker med sig på resan, men tanken är att man ska fixa med sin egna hoj.

– Visst hjälper vi varandra men vi är överens om att det här inte är någon sällskapsresa. Man klarar sig själv och vi delar på mekarna, förklarar han.

Det är stora kontraster från att sitta vid kontoret varje dag till att köra motorcykel genom öknen från morgon till kväll. Och det är just det som är tjusningen med tävlingen, menar han.

– Det häftigaste var stenöknarna, att komma ut på en jättestor slätt som var helt platt och det enda man ser är bara horisont åt alla håll. Det är något magiskt i det, säger Per Enochsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".