1 av 2
Erik Kangeryd. Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio.
2 av 2
Aneby

Barnhem kan polisanmälas

Erik Kangeryd: "Det är väldigt ovanligt"
1:35 min

Socialstyrelsen överväger att polisanmäla barnhemmet Oasen i Aneby. En granskning av hemmet visar på att personalen kan ha använt olagliga metoder mot barnen på hemmet, och det kan göra att Socialstyrelsen tar till det ovanliga greppet att polisanmäla.

Igår berättade P4 Jönköping om den hårda kritiken mot hemmet, där Socialstyrelsen menar att hemmets metoder mot bråkiga barn bryter mot lagen. Det handlar om barn som låses in till exempel. Och det kan alltså leda till en polisanmälan, säger Erik Kangeryd på socialstyrelsens tillsynsenhet i Jönköping.
– Vi har inte bestämt oss än hur vi ska göra, men vi överväger att vända oss till polisen.

Hur vanligt är det att ni polisanmäler ett hvb-hem eller personal?
– Det är ju väldigt ovanligt, säger Erik Kangeryd.

Oasen är både ett hvb-hem, hem för vård och boende för barn, och ett familjehem där hela familjer bor. Och enligt socialstyrelsen använder man sig alltså av tvångsmetoder mot barn.

Personal stänger in barn i ett så kallat time-out rum när ett barn är våldsamt eller bryter mot regler. I Socialstyrelsens utredning berättar dessutom både personal och barn att bråkiga barn läggs ned på golvet på mage och hålls fast med våld av personal.

Detta saknar helt laglig grund enligt socialstyrelsen, man får inte ta till några tvångsåtgärder.

Men från Oasen menar man att man tar till de här metoderna när det rör sig om nödvärn, när barn är så våldsamma att de riskerar att skada ett annat barn eller en personal.
– Det är skarpa angrepp det är frågan om, och inte allmänt stök och bök, när de här metoderna används, säger Bo Hjort som sitter i styrelsen för bolaget som äger Oasen.

Förutom att det kan bli ett polisärende, har redan fler myndigheter kopplats in. Eftersom Oasen har en grundskola har socialstyrelsen skickat handlingarna i ärendet till skolinspektionen.
– Det har kommit fram uppgifter om att också skolans personal använder time-out rummet, så därför har vi skickat uppgifterna och besluten vidare till Skolinspektionen, som är tillsynsmyndighet för skolan, säger Erik Kangeryd på Socialstyrelsen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".