Snart finns 1177 också i Jönköpings län. Foto: Maria Rymell/Sveriges Radio
Sjukvård via telefon

Ett halvår kvar till 1177

Britt Forsberg:"Vi kan göra en stor insats"
2:13 min

Just nu jobbar landstinget i Jönköpings län för högtryck för att kunna sjösätta sjukvårdsrådgivningen 1177. Länet är sist ut i landet med att införa telefonrådgivningen, som bland annat ska avlasta akutmottagningarna.

Om ett halvår, i september, ska telefonrådgivningen 1177 komma igång i länet, och just nu pågår rekryteringen av sjuksköterskor. Dessutom renoveras lokalerna i Nässjö där kontaktcentret placeras. Och det är bråttom nu, säger Britt Forsberg, som är verksamhetschef på kontaktcentret.
– Ja, tanken och beslutet är ju att det ska starta i september. Till att börja med rekryterar vi nu ett 30-tal sjuksköterskor.

När du ringer 1177 svarar en automatisk röst efter max tre minuter och du ska sedan få prata med en sjuksköterska som kan ge råd.


– Dygnet runt, alla dagar på året ska man kunna få hjälp på 1177, om man vill ha råd om vården,  säger Britt Forsberg.
– Man ska också få råd om vad man själv kan söka för vård.

Kontaktcentret ska inrymmas i de gamla Nässjöklinikerna, och senare ska landstingets växeltelefonister och patientens direktkanal också flytta dit, vilket betyder att ett 50-tal personer kommer att jobba där.

Och 1177-numret  underlättar inte bara för oss patienter utan också för de som jobbar i vården, inte minst på akuten menar Britt Forsberg.
– Det man ser att det avlastar akuten och barnakuten, för där blir vi kanske första vägen. Och det vet jag att det ser man fram emot på barnakuten.

Därför att det har visat sig att de flesta samtalen handlar om barn.
– 50 procent av alla frågor handlar om barn, och där vi kan göra stora insatser, säger Britt Forsberg.

Landstinget i Jönköpings län är alltså sist ut i hela Sverige med det här, och även om vi också fortsättningsvis först och främst ska kontakta våra vårdcentraler är det är efterlängtat av oss länsbor säger Britt Forsberg.
– Invånarna väntar. Vi har dagligen kontakt med människor som undrar varför inte vi har 1177, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".