Ordförande lurade förening på 120 000

120 000 kronor förde ordföranden i föreningen över till sina egna konton. För att täcka upp för detta upprättades en falsk revisionsberättelse som fick Jönköpings kommun att betala ut bidrag till föreningen. Nu riskerar ordföranden strafföreläggande och dagsböter.

Det hela hände under åren 2009 och 2010. Ordföranden, som även var kassör i föreningen, förde vid en mängd tillfällen över sammanlagt 120 000 kronor av föreningens pengar till sina privata konton. Ordföranden har dessutom författat en falsk revisionsberättelse och skrivit under med en annan persons namn för att få ut bidragspengar från Jönköpings kommun.

Men när det var dags för årsmöte uppdagades vad som skett. Föreningens revisor hade inför årsmötet bett om att få tillgång till föreningens papper, men förvägrats detta av ordföranden. Styrelsen beviljades därför inte ansvarsfrihet och det visade sig att det försvunnit en hel del pengar från föreningens konto.

Enligt föreningens nuvarande kassör har pengarna gått till den tidigare ordförandens söners idrottsutövande och till en början tog ordföranden också på sig hela ansvaret och lovade att betala tillbaka pengarna, bara för att sedan ändra sig och anlita advokat.

Nu har dock ordföranden godtagit strafföreläggande för bedrägeri, grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning och trolöshet mot huvudman. På grund av att ordföranden tidigare är ostraffad väntas påföljden bli villkorlig dom och dagsböter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".