Blodprover kan göra att patienten slipper tuffa cellgifter. Arkivfoto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
cancerforskning

Cellgifter kan undvikas med blodprov

En ny form av blodprover som tas på cancerpatienter kan nu göra att dom slipper cellgiftsbehandling. Det visar försök på 400 patienter vid länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Under flera år har det tagits blodprover på patienter som opererats för cancer i tjocktarmen eller ändtarmen på länssjuhuset Ryhov, och nu hoppas forskare att det ska leda till att behandlingen av sjukdomen kan bli mer anpassad efter individen.

I blodet letar forskarna efter så kallade biomarkörer som ska kunna kopplas till vilken prognos en patient har och vilken behandling som är den bästa. Bland annat kan det leda till att man kan undvika cellgiftsbehandling, om det inte behövs.

– Cellgifter är en väldigt krävande behandling, så det vore bra om man kunde göra den mer individuell, säger Sture Löfgren, överläkare på mikrobiologen och medlem i forskningsgruppen, i ett pressmeddelande från landstinget.

Samarbetet mellan labb och kliniker vid Ryhov beskrivs som unikt för vården.

- Några av fynden är genetiska markörer, man kan kalla dessa för riskanlag, som har betydelse för att få cancer och som visar samband med möjligheten till tioårig överlevnad, markörer som är möjliga att detektera med ett blodprov, säger Andreas Matussek, verksamhetschef för laboratoriemedicin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".