1 av 2
Nyöppningen av Länsmuseet var populär. Foto: Maria Rymell/Sveriges Radio Jönköping
2 av 2
En ny stor butik möter besökarna på museet. Foto: Maria Rymell/Sveriges Radio Jönköping
Jönköping

Nypremiär på museet lockade många

"Äntligen liv i huset igen"
1:22 min

Många var nyfikna på hur det såg ut på Länsmuseet i Jönköping som öppnade igen i fredags efter två år av ombyggnad och renovering. Första dagen kom 4000 besökare, och i helgen fortsatte strömmen av besökare.

För två år sedan stängde museet för ombyggnad. Det dåliga klimatet i huset gjorde att museiföremål förstördes, och behovet av renovering var stort.

Tanken var dock inte att museet skulle hålla stängt så länge som två år, men under renoveringen kom nya säkerhetskrav och bygget drog ut på tiden. Och när museet väl öppnade igen för allmänheten i fredags lockades många dit.– I fredags hade vi 4000 besökare, i dag (lördag) är det ännu fler, säger Dorotta Umiastowski, chef för museibutiken.
Hon är glad och nöjd, och har fått jobba in i det sista.
– Jag har inte ens hunnit bli nervös.

Vad är det bästa med det nya museet?

– Egentligen bara att vi har öppnat igen så att vi kan visa våra fantastiska lokaler och alla föremål och konst. Och att det är folk och aktiviteter i huset igen.

Massor av folk passade på att slinka in på museet genom den nya entrén direkt in från Slottsgatan intill Museiparken, för att titta på premiärutställningarna och kanske spana in butiken. Och besökarna verkade gilla det nya. Maria Bure till exempel.
– Man känner sig mer välkommen med den nya entrén, och jag tror att det här blir jättebra, säger hon.

Jonatan Fross har precis kommit in och har inte hunnit se så mycket än.
– Men jag var på det gamla museet och det är väl inte så många silverfiskar nu. Och det nya blir säkert jättebra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".