1 av 2
Christina Flodin Carlsson har en cancersjuk man och lägger ner arbete värt hundratusentals kronor på att vårda honom. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Catarina Sjölander, socionom med många år bakom sig som kurator vid länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Ny forskning

Anhörigas vård värd miljarder kronor

"Otaliga miljoner miljarder i kostnader"
1:37 min

Varje anhörig till en cancersjuk gör vårdande insatser värda i snitt hundratusentals kronor, men stödet från samhället är litet visar ny forskning som gjorts vid länssjukhuset Ryhov.

Och att anhöriga ofta glöms bort, det har Christina Flodin Carlsson från Bankeryd utanför Jönköping märkt av efter det att hennes man fick beskedet att han har cancer:

– Jag tycker inte att jag, som stod vid sidan om, fick så mycket stöd. Det är ju ett gemensamt problem när någon blir sjuk, det slår tillbaka på hela familjen.

Tidigare forskning visar att anhöriga till cancersjuka själva blir sjuka i stor utsträckning på grund av att de måste vårda en nära anhörig, samtidigt som de är under stark psykisk press. Nu får detta stöd i en avhandling av Catarina Sjölander, socionom med många år bakom sig som kurator vid länssjukhuset Ryhov i Jönköping:

– Man ser patienten i första hand och bygger upp sin verksamhet kring patienten, medan den anhörige glöms bort.

Catarina Sjölander har under ett års tid följt 57 anhöriga och många av dem fick inte något stöd eller ens information om det stöd som finns, vare sig från kommun eller landsting. Att ge dem stöd skulle vara ekonomiskt lönsamt för samhället, tror hon, eftersom de då förmodligen inte skulle behöva uppsöka vård själva i lika stor omfattning.

Men Catarina Sjölander har även satt ett pris på den vårdinsats som de anhöriga i hennes studie utfört. När hon lagt ihop timmarna och översatt dem i en sjuksköterskelön visade det sig att en anhörig i snitt utförde vård värd 327 000 kronor om året.

– Det blir stora summor, det handlar om otaliga miljarder kronor i kostnader.

Forskningen ska nu spridas både till stat, landsting och kommun och det välkomnas av de anhöriga som tycker stödet är för dåligt idag.

– Man kan inte knäcka de anhöriga, det räcker att den som är sjuk är knäckt. Det måste till någon förändring, säger Christina Flodin Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".