Byggarbetsplatsen på Atollen riskerar att stanna upp i mars. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
jönköping

Byggnadsstrejken skjuts upp

Det kommer inte att bli någon strejk på några byggen i Jönköping i morgon, som Byggnads tidigare har sagt. Fackförbundet har skjutit på strejken fram till nästa tisdag.

Tack vare att medlarna har påbörjat arbetet med att ta fram ett nytt avtal har Byggnads skjutit på strejken för att ge dem bra möjligheter att börja jobba med fallet.

– Om inga lösningar hittas kommer konfliktåtgärderna att träda ikraft den 19 mars, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande i ett pressmeddelande.

En av de viktiga frågorna som Byggnads och Sveriges byggindustrier, BI,  ska enas om är ordning och reda för underentrepenörskedjorna. Enligt Byggnads har BI gjort allt för att slippa att diskutera frågan.

– I stället har BI valt att göra ett totalangrepp på våra kollektivavtal och angripa våra lönesystem, säger Torbjörn Hagelin Byggnads avtalssekreterare.

De byggen som skulle påverkas i Jönköping är gallerian på Atollen, Järnberget vid idrottshuset och även friskvårdsanläggningen som byggs i anslutning till högskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".