Foto: Christine Olsson/Scanpix.
jönköping

Överförmyndarmål fick oväntad vändning i rätten

"Vi kommer driva det så långt som möjligt"
1:30 min

Lars Bogren från Huskvarna har stämt Gislaveds kommun och två gode män på 120 000 kronor. Han menar att pengarna försvunnit från hans dementa mammas konton under hennes sista år i livet.

Som vi tidigare berättat här i P4 Jönköping så började Lars Bogrens mamma, Solie, spendera mer och mer pengar ju äldre hon blev. I alla fall enligt de årsredovisningar som de gode männen lämnat in och som Gislaveds kommuns överförmyndare godkänt.

När Solie 2010 dog på ett äldreboende i Smålandsstenar, 89 år gammal, gravt dement och rullstolsburen, saknades det verifikationer för utgifter på totalt 120 000 kronor. Lars Bogren misstänker att de gode männen själva tagit pengarna, medan de hävdar att de inte behövt redovisa allt in i minsta detalj. I dag möttes de i rätten och här tog den muntliga förberedelsen en oväntad vändning. Lars Bogren återkallade sin talan mot de gode männen för att i stället rikta hela skadeståndsanspråket enbart mot Gislaveds kommun.

– Beroende på vad som har framkommit under förhandlingarna så har vi beslutat att vi ska kräva kommunen på allting. Det är de som har brustit och inte sett till att det skett någon fullständig redovisning, säger Lasse Söderberg, juridiskt ombud för Lars Bogren.

Ni ville förlika men det ville inte kommunen?

– De vill köra det här vidare och då gör vi det. Vi kommer driva det här så långt som möjligt, det blir hovrätten om det inte fungerar här, förklarar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".