1 av 2
Rune Nensén, ägare och föreståndare för HVB-hemmet Oasen i Aneby, hos Pernilla Arvidsson i Lasso. Foto:Karin Selldén/Sveriges Radio
2 av 2
aneby

Oasens ägare: Jobbar efter devisen trygghet

Nensén: "Skonsammaste sättet att hantera extremsituationer"
14 min

Barn som hålls fast och stängs in i så kallade timeout-rum. Den senaste tiden har barnhemmet Oasen i Aneby skapat flera rubriker i media.

I går visade TV4:s Kalla Fakta en granskning där flera barn berättade om blåmärken och polisgrepp, där de trycktes ner med låsta armar bakom ryggen.

– Det jag kan säga är att vi nu, precis som tidigare, jobbar efter en devis som handlar om trygghet och kompetens för de barn som kommer till oss, säger Rune Nensén, ägare och föreståndare för hvb-hemmet Oasen.

Ni är polisanmälda för att personalen håller fast barn och stänger in barn?

– Ja, det är naturligtvis allvarligt att vi är polisanmälda. Under ett decennium har Socialstyrelsen godkänt inte bara timeout-rummet utan även de andra rutiner vi använder, förklarar han.

Anledningen till Socialstyrelsens polisanmälan är att man upptäckt att hvb-hemmet använder olagliga metoder mot barnen.

– Efter så pass många års erfarenhet så har vi sett att i extremsituationer så har det varit det skonsammaste sättet att hantera det på. Därför har vi bett Socialstyrelsen att precisera sig om vad vi får göra och inte får göra, menar Nensén.

Tjänar 62 miljoner på tio år

Enligt Kalla Fakta så tjänar Rune Nensén stora pengar på barnhemmet Oasen. 62 miljoner på tio år ungefär, vilket innebär 500 000 kronor i månaden.

– Någon har räknat fel på tio miljoner på min privatekonomi. Det som är ett faktum är att om man slår ut det på en tioårsperiod så har nästan 600 miljoner investerats i hemmet. Så sätter man det i ett perspektiv, visst det är mycket pengar, men ur ett företagares perspektiv kanske det inte är så mycket pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".