-Det har varit jobbiga månader, säger Maria Lindén. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio.
Jönköping

Värden ville veta om Marias spruckna förhållande

Maria: "Har inte med att göra våra privatliv"
2:15 min

Förhållandet tog slut och Maria ville byta lägenhet. Hyresvärden i Jönköping ville inte och intresserade sig istället för varför förhållandet tagit slut.

När Maria Lindén skulle separera ringde hon sin hyresvärd för att få byta lägenhet. Men fastighetsägaren satte sig på tvären - trots att hon hittat ett par som ville flytta in. Enligt Maria krävde de av henne att hon skulle redogöra för varför förhållandet tagit slut.

– De har ju inte med det att göra, vad som händer i våra privatliv. Det kunde ju vara jättekänsliga saker som låg bakom, berättar Maria för P4 Jönköping.

Maria och hennes kille flyttade in i lägenheten på Östra kajen i Jönköping i augusti förra året. Men förhållandet började knaka i fogarna och under julen bestämde de sig för att gå isär.

Ingen av dem ville bo kvar i lägenheten och Maria ringde sin hyresvärd. Hon hade till och med hittat ett annat par - som hade två små lägenheter - som ville ta över deras.

– Det här var enda chansen för oss som separerat att komma ifrån varandra på mindre än tre månader, det är ju ingen jättetrevlig sits.

Men Lustgården, som äger lägenheten, satte sig på tvären. De nekade Maria med motiveringen att de bott för kort tid i lägenheten. Detta trots att man har rätt att byta, enligt lag.

Först när Maria vände sig till Hyresnämnden fick hon till ett möte med Lustgården. Det blev ett möte där man ifrågasatte varför de skulle gå isär, säger Maria, och man gjorde det inför de nya hyresgästerna.

Gunnar Järvhammar, som äger Lustgården, vill inte ställa upp på en intervju, men han medger att man inte gick Maria till mötes i början. Han nekar dock bestämt till att man skulle lagt sig i hennes privatliv. Sådana frågor är inte lämpliga.

Separationen som anledning till att man vill byta är ju tillräcklig, man ska inte behöva redogöra för anledningen. Jag tycker frågan som sådan känns onödig, säger Katarina Fredriksson som är jurist på Hyresgästföreningen i Jönköping.

Nu bor Maria i sin nya lägenhet, men det har varit jobbiga månader. Hon är besviken över att något som kunde ha gått på en vecka drog ut alldeles för länge på tiden.

– När man är i en sådan fas i livet att man ska flytta ifrån någon man levt ihop med så är det klart att det i sig är väldigt jobbigt. Det här har inte varit några roliga månader och det tar lite tid att samla ihop energin igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".