Foto Bertil Ericson/Scanpix.
landstingsfullmäktige

Ingen lättvårdsambulans till länet

Trots att en så kallad lättvårdsambulans använts i många landsting med framgång, blir det ingenting med det i Jönköpings län, det beslutade landstingsfullmäktige i dag.

Det var Sverigedemokraterna som ville införa en billigare och enklare ambulans som tar hand om transporter och lättare sjuka patienter för att avlasta akutambulanserna, något som bland annat använts i Kronoberg. Detta för att minska på den hårda belastningen på länets ambulanser.

– Jag är personligen tveksam till detta, risken är att vi åker ut med en resurs som sedan visar sig inte vara tillräckligt utrustad, men nu ska vi avvakta och se vad utredningen ger, säger Tommy Bernevång Forsberg (KD).

Men landstingsfullmäktige sa nej i dag till det här förslaget med motivet att hela ambulansverksamheten ska ses över.

– Synd att man inte kan besluta om detta som det verkar finnas stöd för, protesterade Samuel Godrén (SD) och krävde beslut om en lättvårdsambulans redan i dag.

Det blev omröstning i frågan på fullmäktige i dag och förslaget röstades ned med rösterna 69 mot 4. Åtta ledamöter var frånvarande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".