jönköping

Företagschefer riskerar fängelse

Chefsåklagare: "Vi ser att pengar har kommit in i bolaget"
1:21 min

Efter två års utredning åtalades i dag två män, som har haft chefsbefattningar i Jönköping, för grovt bokföringsbrott och grova bedrägerier. Männen riskerar fängelse mellan sex månader och sex år.

Efter två års utredning åtalades i dag två män, som har drivit företag i Jönköping.

– Vi noterar att det är pengar som de inte ska ha. Vi ser att pengar har kommit in i bolaget, men där har vi stannat vår utredning, säger Jonas Strömberg, vice chefsåklagare på ekoenheten vid åklagarkammaren i Linköping. 

Männen, som är 41 och snart 49 år gamla, åtalas för grovt bokföringsbrott och grova bedrägerier. Enligt Jonas Strömberg, ska männen kommit över ett antal miljoner som gått in i företaget. De båda männen riskerar nu fängelse.

– Det bör stanna mellan sex månader och sex års fängelse, säger Strömberg.

Det var 2009 som misstankar om brott uppstod. Männen som var franschisetagare fick då besök av företagets huvudkontor, som inte var nöjda med verksamheten i Jönköping. Lokalkontoret i Jönköping som drevs av de båda männen hade nämligen en förlust på 800 000 kronor. Men det visade sig vara värre än så. Det fattades hela tolv miljoner kronor.

När förundersökningen nu är klar har den hunnit bli över 1500 sidor tjock.
– Vi har gått igenom bokföringen, tittat i deras dataprogram, haft kontakt med finansiärer, hört ett antal anställda i olika bolag.

Vart har pengarna gått?
– De har i stor utsträckning gått in i företaget, förmodligen för att hålla det vid liv, exakt hur de använts sen vet jag inte.

Männen är tillsammans åtalade för tre fall av grovt bedrägeri och ett fall av grovt bokföringsbrott. Den äldre av de två är dessutom åtalad för ytterligare ett fall av bokföringsbrott i ett annat bolag. P4 Jönköping har försökt få en kommentar från männen, utan att lyckas.

Ett av de grova bedrägerierna handlar om att männen påstod sig ha hyrt ut material till ett företag och krävde betalning för det från ett annat företag. 4,4 miljoner kronor tog männen emot, trots att de aldrig levererade något material.

Vid ett annat av de grova bedrägerierna ska männen involverat sin personal och fått dem att uppge att material sålts till storkunder med rabatt, trots att det var kunder utan rabatt som köpt materialtet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".