Hans Standár, väljer att lämna Elmia kort efter P4 Jönköpings avslöjanden. Han landar mjukt. Arkivfoto: Sveriges Radio
P4 Jönköping granskar

Elmias vd får miljonfallskärm

Det kommunala mässbolaget Elmias avgående vd Hans Standar blir inte lottlös när han lämnar chefsposten om ett par veckor. För att han inte ska börja jobba för någon konkurrent inom det närmaste året vecklas en fallskärm på över två miljoner kronor ut.

Efter ett mycket turbulent år meddelade Elmia förra veckan först att styrelseordföranden Erik Arnalid avgår och dagen efter kom beskedet att även vd:n sedan 2002, Hans Standar, lämnar Elmia.

P4 Jönköping har ju under det gångna året avslöjat en rad missförhållanden på det kommunägda mässbolaget. Bland annat kördes ett helt lastbilslass med virke till en av chefernas sommarstuga utan att chefen i fråga behövde betala en enda krona för det. För ledningen var det känt, men det var först när vi berättade om det som de agerade och chefen tvingades lämna tillbaka virket. Elmia har under året också fått ta fram en ny etikpolicy efter att det visat sig att flera chefer flitigt använt sig av företagets entreprenörer privat.

I spåren av detta sjukskrev sig vd:n Hans Standar. Sedan nyår har han dock varit tillbaka i tjänst, men inte på vd-posten och nu lämnar han alltså företaget helt.

Enligt det anställningsavtal som Standar skrev på 2001 får han 21 månadslöner i avgångsvederlag. Med en månadslön på 104 200 kronor landar den totala summan som han kan kvittera ut på över två miljoner kronor. Enligt avgående styrelseordföranden Erik Arnalid är orsaken till den rejäla fallskärmen att Standar under den här tiden ska avhålla sig från engagemang hos Elmias konkurrenter.

Jönköpings moderata kommunalråd Mats Green säger att synen på avgångsvederlag inom kommunala bolag har förändrats:

- Ett sådant avtal hade inte varit aktuellt att teckna idag, kan jag ju säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".