1 av 2
Den omtalade bilden i Boro/Vetlandas omklädningsrum. Foto: Vetlanda-Posten
2 av 2
Willis Josefsson (FP)
boro/vetlanda

Klubben backar från sexistiskt utspel

Boro/Vetlandas tränare jobbar också på ett gymnasie
2:23 min

När tränaren i ishockeylaget Boro/Vetlanda skulle vända laget ur en tung svacka, då användes en kvinnoförnedrande bild. Nu visar det sig att tränaren också är tränare för hockeylinjen på Njurdungsgymnasiet i Vetlanda.

En spalt på tavlan under föreläsningen visade ett kvinnligt könsorgan och uppspaltat under stod text som "Vara en kvinna", "Vika ner sig" och "Gnälla". Det var negativa sidor.

På andra sidan spaltades positiva saker upp under en bild på en penis. Där stod "Vara en man", "Ta ansvar" och "Ha kul".
Under det uppmanades spelarna att välja sida.

– Om det kan komma något bra ur detta så är det förhoppningen. Att det kan leda till en annan atmosfär och en annan jargong i omklädningsrummet, säger klubbens styrelseordförande Willis Josefsson.

"Stämmer inte med klubbens policy"

Nu tar klubbens ordförande Willis Josefsson avstånd från den här föreläsningen och säger att det är helt emot klubbens riktlinjer och att det nu blir en styrelsefråga.

– Det här stämmer inte med klubbens policy. Under dagen och kvällen kommer vi i lite olika konstellationer att ta upp frågan och diskutera hur vi gör, säger Willis Josefsson.

Spelare försvarar sin tränare

Två spelare i laget håller inte med coh försvarar sin tränaren Jussi Salo.

– Så jävla löjligt att Jussi hängs ut i Aftonbladet, det påverkar väl för fan ingen annan vad vi har i omklädningsrummet, skriver Felix Carlberg på Twitter.

– Det hela är ett stort missförstånd. Det hade inget med värderingar att göra, utan enbart hur man skulle bete sig under match, säger en annan spelare till webbsidan 14 dagar.

Tränaren Jussi Salo ber om ursäkt i Smålands-Tidningen och menar nu inte att kvinnligt ska uppfattas som något negativt.

– Man kan se den här teckningen på olika sätt. Det här är inget resultat av vad vi pratade om, säger tränaren Jussi Salo till Smålands-Tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".