Göran Fäldt är positiv till den nya påven. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
lasso

Jönköpingskatoliker är positiva till nya påven

Diakon: "Alla är jättenöjda"
5:51 min

I går valdes 76-årige argentinaren Jorge Mario Bergoglio något oväntat till ny påve. I katolska kyrkan i Jönköping är de positiva till det nya valet av påve.

Valet av påve Jorge Mario Bergoglio har lett till en hel del hetsiga diskussioner och flera kritiska röster har höjts om att Franciskus den förste, som den nye påven har valt att kalla sig, är alltför konservativ när det gäller frågor som abort, samkönade äktenskap och skilsmässor.

– Om det vore så att de menar attt påven skulle lyssna på de opinioner som finns om aborter eller samkönat äktenskap. Om de menar att påven skulle lyssna på det och säga att vi ändrar push här. Då är det ju någon som bestämmer över påven. Att det finns någon högre upp, förklarar diakon Göran Fäldt, vid katolska kyrkan i Jönköping.

Sankt Franciskus katolska församling i Jönköping har ungefär 3300 medlemmar, å även om Göran Fäldt har hunnit höra sig för vad dom tycker om den nye påven, så tror han sig veta det redan nu.

– Som jag känner vår församling så kommer alla att vara jättenöjda. Det var vi med Benedictus XVI. I andra församlingar kan de vara ilskna för de vill ha en påve som ska förändra. På den nivån är det inte här, vi är varken konservativa eller liberala vi är normala, normalkatoliker, säger Fäldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".