Barnhemmet Oasen. Foto: Pablo Dalence.
aneby

Socialstyrelsen anmäls för hantering av Oasen

En person i Stockholm JO-anmäler Socialstyrelsen för att myndigheten inte reagerat tillräckligt kraftfullt på signaler om kraftiga missförhållanden på barnhemmet Oasen i Aneby.

En person har nu JO-anmält Socialstyrelsen, för man tycker att de borde ha reagerat tidigare mot Oasen, då kritik riktades mot barnhemmet redan 2007.  2011 gjorde Socialstyrelsen en föranmäld tillsyn på barnhemmet, en placerad föälder larmade då om att personalen tar hårt i små barn och stänger in dem.

Myndigheten skulle efter uppgifter om eventuella missförhållanden ha gjort en fördjupad analys av de missförhållanden som framkom vid inspektionstillfällena, baserat på tidigare kända uppgifter om tidigare missförhållanden, skriver personen i JO-anmälan.

Man är också kritisk till att Socialstyrelsen tappat information när myndigheten tog över tillsynsansvaret från länsstyrelsen 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".