1 av 2
Amanda Persson. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
2 av 2
Tommy Lindqvist informerar om kollektivavtal. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
jönköping

"Kollektivavtal är inget för mig"

LO: " Vi berättar om vikten av ett kollektivavtal"
1:15 min

På olika platser runt om i länet står i dag fackförbundet LO och informerar om vikten av kollektivavtal, inför kollektivavtalets dag som infaller på söndag.

Fackförbundet LO står i dag på stationen i Jönköping och bjuder förbipasserande på kaffe och kakor. Samtidigt som de försöker informera om kollektivavtal.

– Vi står här för att berätta om vikten av kollektivavtalet. Vi försöker få folk att förstå hur det fungerar. Då är det viktigt att det är schyssta villkor man arbetar för, säger Tommy Lindqvist, som är ordförande för LO Vätterbygden.

På söndag är det kollektivavtalets dag och LO försöker få folk att förstå att man aldrig ska ta ett jobb för lägre lön än vad fackförbundet har kommit överens om. För då dumpar man lönerna på arbetsmarknaden, men alla är inte så lättövertalade.

– Jag tror att jag skulle avtala ett bättre villkor individuellt än vad facket kan erbjuda, säger Amanda Persson.

Tror du inte det är viktigt att många är med i facket?

– Jo, facket bygger ju på att de har många medlemmar för det är så de för sina påtryckningar och sina avtalsförhandlingar. Jag tycker att det är bra, men jag tror inte att det passar mig, förklarar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".