Bengt Stålner. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
kollektivtrafik

Måste bli coolare att åka kollektivt

Expert: "Inte tillräckligt coolt än"
1:52 min

Ett av budskapen på länstrafikens seminarium i dag var att det måste bli coolare att åka kollektivt. Statusen på kollektivtrafiken måste höjas för att få fler att åka buss och tåg.

Länstrafiken har tagit fram nya mål för att öka kollektivtrafiksåkandet. Om drygt tio år skall 60 procent fler som bor i länet, ställa bilen och åka buss eller tåg i stället. Men att få bilister att överge bilen och ta bussen, kan bli en tuff uppgift. Att statusen för kollektivtrafiken höjs är en viktig faktor.

– Det ligger mycket i det att få upp statusen. Om man åker kollektivt så bidrar man till en samhällsnytta. Det vi kan göra är att bygga ut trafiken och vi kan marknadsföra det bättre, säger Rune Backlund, centerpartistiskt landstingsråd med ansvar för länstrafiken.

Inte ens lägre biljettpriser eller nolltaxa hjälper, det visar ny forskning. Viktiga faktorer om man vill lyckas är att ha bra turtäthet, att bilisterna blir mer miljömedvetna och att statusen ökar.

– Vi ser det till exempel med att ungdomar i större städer väljer att vänta med att ta körkort, säger Bengt Stålner, expert på kollektivtrafik.

Är det mer coolt att åka buss i dag än för femton år sedan?

– Definitivt mer coolt i dag, men inte tillräckligt coolt än, menar Stålner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".