Foto: Anna Simonsson/Scanpix.
Jönköping

Läkare protesterar mot frågor om levnadsvanor

"Blir ju mycket byråkrati och papper"
1:29 min

Att alla patienter i primärvården varje år ska frågas ut om sina levnadsvanor, som till exempel rökning, väcker protester i allmänläkarkåren. I vissa landsting krävs att patienterna fyller i blanketter om sin livsstil, annars uteblir ersättning till vårdcentralen.

Men Svensk förening för allmänmedicin protesterar, och patienten Sonny Holmgren som besökt Bankeryds vårdcentral funderar på saken.

– Ja jag har fyllt i en blankett här som handlar om levnadsvanor, som i och för sig är intressant och bra, och jag förstår vikten av att göra det, säger han.

Tycker du att det här behöver göras vid varje besök?

– Det kan man ju ifrågasätta, för det blir ju mycket byråkrati och papper, kanske lite mer sällan.

Vissa landstings krav på att allmänläkarna varje år ska registrera livsstilen hos samtliga patienter, vid sidan av att undersöka, ställa diagnos och behandla, får nu allmänläkarföreningen att reagera.

Bristen på allmänläkare är skriande, som Ekot rapporterat om i veckan, och läkarnas tid kan användas bättre, säger Kennet Widäng som bland annat arbetat i 30 år vid Björknäs vårdcentral i Boden.

– Vi vill ju värna om att läkarna och patienterna får träffas och prata om patienternas problem och inget annat, att det är patientens problem som sätter agendan för vad konsultationen börjar. Vi tycker att respekten  för patienten och för läkarnas kunskap gör att man inte ska detaljstyra mötet, utan låta det kliniska omdömet och den medicinska kunskapen styra, säger Kennet Widäng.

Och på Bankeryds vårdcentral säger verksamhetschefen Carl-Mikael Lindholm att man tvingas registrera många patienter i onödan.

– Ja, det stämmer, och man kan fundera över om registrering av icke-rökare är rätt väg för att få folk att sluta röka. Jag tycker snarare att vi borde prioritera dem som röker och kanske titta mer på andra saker som reklam mot rökning och kanske inskränka försäljningen av cigaretter som vi vet är helt hälsovådligt, säger Carl-Mikael Lindholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".