Lars Adaktusson på KD-stämma i Jönköping Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
Jönköping

Adaktussons första politiska framträdande

"Jag hoppas ha nytta av min journalistiska bana i politiken"
1:17 min

Journalisten Lars Adaktusson gjorde sitt första offentliga framträdande som politiker idag i Jönköping då Kristdemokraterna hade stämma och provval i Bäckadalsgymnasiets matsal.

– Jag skall hålla ett tal där jag berättar varför jag valt att engagera mig i Kristdemokraterna och vilka frågor jag tycker är viktiga.

Vad tror du att du har för nytta av alla dina journalistår inom politiken?

– Jag hoppas att jag kan ha nytta av de erfarenheter jag har med mig, till exempel engagemanget i samhällsfrågor och att följa samhällsutvecklingen både i Sverige och utomlands, som jag haft förmånen att göra under de åren. Sen tror jag också att det finns beröringspunkter när det gäller det här att kommunicera; både politiker och journalister arbetar ju med språket och att föra ut ett budskap så att människor förstår vad det handlar om.


När du nu har bestämt dig för att jobba politiskt för Kristdemokraterna, tror du att du kommer att "frälsa" partiet då?

– Nej, det tror jag inte. Kristdemokraterna har en lång och stolt tradition och har också hängivna medlemmar. Det funkar inte så att enskilda personer går in och räddar partier eller har avgörande betydelse. Det viktiga är ideologin och det som partiet har att komma med när det gäller sakfrågor.

Hur känns det att sitta på andra sidan bordet nu och bli utfrågad?

– Det känns väldigt trevligt, men lite ovant.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".