1 av 2
Efter fem anmälda villainbrott i Jönköping i helgen befarar polisen att en ny inbrottsvåg kan vara på gång. Arkivbild, foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
2 av 2
Göran Gunnarsson, presstalesperson vid polisen. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Jönköping

Tre gripna för villainbrott

Göran Gunnarsson: "Tänk som en tjuv"
1:13 min

Tre personer togs i förmiddags på bar gärning när de gjorde inbrott i en villa i länet. Tidigare under helgen har fem villainbrott upptäckts i Jönköping och polisen befarar nu att en ny inbrottsvåg är på gång.

Polisen är än så länge mycket förtegen om de tre personerna som gripits, men man arbetar efter tesen att de kan vara inblandade i flera av inbrotten som drabbat Jönköping i helgen.

De tre personerna greps efter att ägaren till en villa sett tre personer komma ut ur huset för att sedan hoppa in i en bil och lämna platsen. Polisen larmades och kunde stoppa bilen en dryg halvtimme senare. De tre personerna kommer att anhållas och föraren av bilen är också misstänkt drograttfylleri.

Det var under lördagen som det upptäcktes inbrott i tre villor på Mariebo och två på Ekhagen. Vid samtliga fall har gärningsmännen slagit till när ingen varit hemma.

– Kommer det ytterligare anmälningar är det risk att vi har en ny inbrottsvåg på gång, säger Göran Gunnarsson, presstalesman vid Polisen i Jönköping.

Några misstänkta för helgens stölder finns i nuläget inte, men polisen utför teknisk undersökning på platserna. Göran Gunnarsson menar dock att det kan handla om en liga.

– Oftast så är de flera. Det kan vara konstellationer på mellan två och fem personer som jobbar tillsammans.

För att skydda sig från inbrott bör man som villaägare plocka bort attraktiva saker när man är bortrest och be grannar titta till bostaden.

– Ett bra sätt är att tänka som en tjuv och låsa in värdefulla saker. Det gäller att försvåra för tjuven så mycket som möjligt.

Polisen vill nu ha in tips på iakttagelser som kan sättas i samband med de här inbrotten. Har man sett något misstänkt på Tibasbacken och Ebbes väg på Ekhagen, eller på Odlaregatan och Nylundsgatan på Mariebo uppmanas man ringa till polisen på 11414.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".