1 av 2
Det är lättare att hota när man sitter vid tangentbordet än ansikte mot ansikte, menar polisen. Foto: AP Photo/L.G. Patterson
2 av 2
Christer Ekdahl. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
LÄNET

Ungdomar bakom många hot på nätet

Polisen: "Lättare hota vid tangentbordet"
1:55 min

Allt fler ungdomar hotar. Och blir hotade på nätet. Anmälningarna om olaga hot blir allt vanligare hos polisen. - Det är svårt att veta om hoten ska verkställas, om vi ska agera nu, säger Christer Ekdahl hos Jönköpingspolisen.

Att ny teknik hör yngre generationer till är ingen ovanlig företeelse men nu har det alltså gett oss en ny typ av ungdomsbrottslighet. Polisen har reagerat och hoppas på att man kan fånga upp problematiken på ett snabbt och bra sätt. Men att ungdomarna nu i större utsträckning anmäler brott om olaga hot har en naturlig förklaring som bottnar i ökad kunskap. Det menar Jonny Lindqvist från stiftelsen Surfa lugnt.
– Vi ser ju att problematiken ökat i och med att fler använder nätet och att folk också blivit medvetna om vad som är okej och inte och därför blir det fler anmälnngar.

Jonny Lindqvist menar att vi vuxna bär ett stort ansvar för hur ungdomar sköter sig på nätet.  Han menar att det är viktigt att vi inte målar upp internet som något farligt utan att vi ger en nyanserad bild av vad internet är.

Av alla anmälningar som polisen får om olaga hot upplever de att det är svårt att veta hur de ska prioritera de enskilda fallen.
– Det är svårt att veta; kommer hotet verkställas och ska vi agera nu eller räcker det att vi gör det i morgon? säger Christer Ekdahl hos Jönköpingspolisen.

Jonatan Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".