1 av 2
Krogen på Torpa i Jönköping har förvandlats till strippklubb. Foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Jönköping

Strippklubben möter hyresvärd i rätten

Hyresvärd: "Tar mycket tid och kraft"
1:46 min

I dag vänder sig fastighetsägaren i Jönköping till tingsrätten för att få strippklubben vräkt, samtidigt som de också hotar med att kräva skadestånd av hyresgästen.

– På sikt kan det också bli aktuellt med skadestånd, säger Emma Österdahl, jurist på organisationen Fastighetsägarna som företräder hyresvärden.

I dag, måndag, har en stämningsansökan lämnats in till tingsrätten i Jönköping.

– I hyresavtalet står det att det ska bedrivas restaurang och pizzeria i lokalerna på Klostergatan. Men den 20 februari sattes stora affischer med lättklädda tjejer upp i fönstren. Hyresgästen, företaget Restaurang och Bar Söderhörnan, hade ändrat sin verksamhet och startat en strippklubb utan tillåtelse.

Enligt Fredrik Erlandsson som är vd på Bygginvest som hyr ut lokalerna så har hyresgästen fått  en möjlighet att rätta till sin handling och stänga strippklubben. När inget hände sades hyresgästen upp.
– Vi har ju vidtagit de åtgärder vi ska vidta innan vi går vidare, uppsägningen är ju delgiven till firmatecknaren på restaurang Söderhörnan, trots detta har man inte lämnat lokalen eller upphört med verksamheten.

Har ni fått nån reaktion?
– Hyresgästens juridiska biträde har kontaktat vårt juridiska biträde och hävdar att de bedriver restaurangverksamhet.

I stämningen tas också de störningar som anses varit sedan strippklubben öppnade upp. I stämningen yrkar fastighetsägaren på att hyresgästen omgående ska flytta, eventuellt med hjälp av Kronofogden och vräkning.

Hur känns det att dert gått så här långt?
– Naturligtvis jobbigt, det är ett ärende som tar jättemycket tid och kraft från den ordinarie verksamheten, säger Fredrik Erlandsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".