Jeanette Rangner Jacobsson, konstpedagog. Foto: Maria Franzén/Sveriges Radio
Värnamo

Konst ska få dementa att minnas

Konstpedagogen: "Man får ny livsenergi"
1:31 min

Metoden att låta dementa personer åka till museum och se konst är hämtad från USA. När metoden nu når Sverige, finns Vandalorum i Värnamo med bland museerna som visat intresse.

Dementa personer i Värnamo ska få hjälp att minnas genom att titta på konst. Det kommer påverka både de dementa och deras anhöriga på ett positivt sätt, säger konstpedagogen Jeanette Rangner Jacobsson.
– Man får ny livsenergi när man kommer iväg hemifrån.

I dag hålls ett seminarium på Vandalorum i Värnamo. Det handlar om projektet "Möten med minnen" som ska hjälpa dementa och deras anhöriga att känna livsglädje trots sjukdomen.

Projektet går till så att dementa besöker museum i små grupper tillsammans med anhöriga. Där tittar de på kost och samtalar om upplevelserna.

Jeanette Rangner Jaconsson hämtade idén från New York där ett liknande projekt fått mycket goda resultat. Nu ska det alltså introduceras i Sverige. Det är runt 70 museer som visat intresse än så länge och att fånga upp demenssjuka i ett tidigt stadium är viktigt.

– Då är mycket fortfarande väl fungerande och då är det viktigt att hitta det friska, att det friska får finnas kvar, istället för att hela tiden tänka på sjukdomen, och då finns ju museerna och deras fantastiska samlingar, som kan berätta saker, som man kan lära sig av, samtala kring och associera till - och det är det som är så fantastiskt.

Reporter: Maria Franzén
maria.franzén@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".