Arkivbild: Karin Grip/Scanpix
Höglandet

Sävsjö kan få göra falukorv

Pär Olsson, vd Melkers chark: "Vi ligger i förhandlingar"
4:47 min

I Falun varslas 34 av 47 anställda av korvtillverkaren Melkers som vill flytta produktionen. Ett av de heta alternativen är Sävsjö.

Företaget Melkers Chark vill flytta större delen av sin tillverkning från Falun till Sävsjö till hösten. Det rapporterar SVT Gävledala.

Förhandlingar pågår, men exakt vilka delar av tillverkningen som är aktuella att flytta vill vd Pär Olsson inte gå in på.

- Vi håller på att förhandla om att flytta större delar av tillverkningen till Sävsjö, bekräftar Melkers vd Pär Olsson för Gävledala.

Tillverkningen kommer att flyttas till ett av Melkers dotterbolag i Sävsjö, Sörensens livs AB, och det är effektivitetskrav som ligger bakom. Företaget har också övervägt att flytta tillverkningen i Sävsjö till Falun istället, men det skulle vara mer kostsamt.

– En flytt från Sävsjö till Falun skulle kosta 15 miljoner. Att istället flytta från Falun till Sävsjö, som enligt förslaget, kostar bara en miljon, det är en otrolig skillnad, säger vd Pär Olsson till SVT Gävledala.

Men i en intervju i P4 Jönköping i dag säger vd Pär Olsson att det finns ytterligare ett alternativ, ytterligare ett dotterbolag som tillverkningen kan flytta till.
– Det är ett naturligt steg att lägga produktionen hos ett dotterbolag, och vi tittar i vart fall på ett annat alternativ också, men kan inte säga mer just nu.

Men ni planerar för en flytt?
– Ja, det är givet, men det är inte givet var produktionen kommer att hamna.

Det är också givet att färre kommer anställas för falukorvsproduktion på nya stället, än antalet som sägs upp i Falun. Hur många och var det blir ska vara klart om tre veckor. En mindre falukorvsfabrik kommer fortfarande finnas kvar i Falun.

Fotnot: Sörensens Livs/Sörensens Fågelchark i Sävsjö är ett dotterbolag till Melkers Chark i Falun. Företaget är landets största producent av fågelchark och tillverkar även ett sortiment av traditionella korvar under varumärket Norrmalms. (Källa: foretagsfakta.se) 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".