Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping/Linköping

Väntan på frystorkning förgäves

Publicerat måndag 18 mars 2013 kl 15.07
Biträdande kyrkogårdschefen: "Ett bekymmer"
8:07 min
Göran Rundqvist, biträdande kyrkogårdschef i Jönköping. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio

Nyligen tvångsbegravdes en man i Linköping. Kroppen hade varit nedfrusen i nästan tio år i väntan på en begravningsmetod som ännu inte börjat användas. Nu är frågan om de andra tiotalet kroppar som är nedfrusna också ska tvångsbegravas.

Tre nedfrusna kroppar ligger i en frys på Skogskyrkogården i Jönköping och väntar på att begravas med en metod som inte finns. I Linköping tvångsbegravdes nyligen en man som legat nedfryst i nästan tio år av samma skäl och det här är ett problem, framförallt etiskt, menar Jönköpings biträdande kyrkogårdschef Göran Rundqvist.
– Ja, det är ett bekymmer, men nu har man ju lovat att de ska få ligga, en gång i tiden, i olika skeden.

Det var alltså ett misstag att ge dispenser?
– Ja, med facit i hand kanske det var det, hade Skatteverket vetat att det hade tagit tio, elva, tolv, tretton år så hade de nog inte gett den här dispensen.

En avliden ska enligt begravningslagen gravsättas eller kremeras senast två månader efter dödsfallet. Men i landet finns tio nedfrusna kroppar som beviljats dispens med hänvisning till att de vill begravas med promessionsmetoden. Det är bara det att den ännu inte existerar och nyligen beslutade Skatteverket att tvångsgravsätta en man i Linköping som legat nedfrusen i närmare tio år.

För trots att det är tolv år sedan promessionsmetoden presenterades för allmänheten så finns ännu inga offentliggjorda bevis för att den fungerar och än mindre någon existerande anläggning. Jönköping var länge tänkt att bli platsen där den första promessionsanläggningen skulle byggas, men politikerna tröttnade och beslutade sig för att istället satsa på ett nytt krematorium.

De tre kropparna som ligger i Jönköping kom hit från Alingsås när frysrummet som de låg i där skulle byggas om. Tanken är också att de snart ska lämna Jönköping igen. Rent tekniskt kan kropparna vara nedfrysta hur länge som helst, men det har uppstått ett etiskt dilemma som biträdande kyrkogårdschefen Göran Rundqvist inte har någon lösning på.
– Problemet i det här fallet är ju att man tillåtit att de ska få ligga och jag har varit i kontakt med anhöriga som blir rent av väldigt förtvivlade om det är så att de ska tvångsgravsättas.

Begravningsmetoden som kallas promession går ut på att den avlidnes kropp fryses ner med hjälp av flytande kväve. Kväven ska göra kroppen så skör att en kort vibration räcker för att få den att falla samman till ett pulver som sedan gravsätts ytligt i en nedbrytbar kista.

Susanne Wiigh Mäsak driver företaget Promessa som har patent på metoden. Men ännu har den inte tagits i drift och bevisen för att metoden fungerar lyser med sin frånvaro.
– Vi har lagt ner jättemycket tid och arbete och kostnader på detta, självklart att det fungerar.

När kan det bli verklighet?
– Så fort kyrkan skickar ut en ny kandidat som efterträder Jönköping. Vi var ju beredda på att leverera till Jönköping, det var ju en chock för både oss och Jönköpings kyrkogårdsförvaltning att vi inte fick lov att leverera utan nya fritidspolitiker förbjöd oss att fortsätta.

Enligt begravningslagen ska gravsättning eller kremation ske senast 30 dagar efter dödsfallet, men dessa personer har beviljats dispens. Nu har dock Skatteverket, som är de som beslutar i frågan, slutat att ge anstånd.

Promessas Susanne Wigh Mäsak är själv ombud för de anhöriga till de avlidna och betalar hyran för frysplatserna som kropparna upptar. Hon har svårt att förstå dem som tycker det är oetiskt att låta kroppar ligga och vänta på en begravningsmetod som inte existerar.
– Det är oetiskt att kyrkan inte tar sitt ansvar, varför ska människorna behöva ligga och vänta?

Bengt Johansson är professor i anatomi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Han menar att promession är en skrivbordsprodukt som inte fungerar i verkligheten.
– Jag har under många år påtalat det befängda i grundidén att en djupt med flytande kväve nedkyld kropp skulle bli spröd och lätt vibrera sönder, det är helt felaktigt.

Mannen från Linköping som tvångsbegravdes gjordes det efter att Skatteverket sagt nej till anstånd. Socialnämnden i Linköping rättade sig då efter det och gravsättningen skedde på sedvanligt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".