Christer Ekdahl. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
Jönköpings län

Han kartlägger hoten på nätet

Christer Ekdahl: "Det förekommer och det ökar"
2:03 min

Varje år anmäls nära 3 000 hot i Jönköpings län. I dag är det ingen som vet hur många av dem som sker på internet. Men polisen har nu startat ett arbete för att kartlägga problematiken.

– Vi har påbörjat ett arbete där vi försöker se hur det ser ut i vårat län, med hot på nätet, säger Christer Ekdahl hos polisen i Jönköpings län som leder arbetet.

Vad har ni fått för känsla?
– Att det förekommer och att det ökar.

I Jönköpings län görs det nästan 3 000 anmälning om olaga hot per år. Den siffran har varit ganska stadig de senaste åren. Än så länge förs det ingen statistik hos polisen på vilka av de här hoten som har lämnats på internet. Men både Christer Ekdahl och flera poliser som P4 Jönköping har pratat med är helt överens om hoten flyttar mer och mer över till just internet. Den utvecklingen har polismyndigheten i dag svårigheter med att hinna med.
– Önskemålet är fler it-tekniker och kartläggningen går bland annat ut på hur vi ska bli bättre i framtiden, hur vi ska hänga med, för utvecklingen går rekordsnabbt.

Än är det oklart när polisens kartläggning kommer bli färdig och först då kan polisen ge en tydlig bild av hur det verkligen ser ut med hoten på internet i vårt län. Men det är klart att i och med att antalet anmälningar har ökat har polisen fått nya svårigheter att lösa den här typen av brott.
– Svårigheten är ofta att det inte finns vittnen, man måste ta reda på vem som sitter bakom tangentbordet, säger Christer Ekdahl.

Reporter: Jonatan Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".