Bäckadalsgymnasiet. Arkivbild: Louise Wernvik/Sveriges Radio.
Jönköping

Flera gymnasieprogram läggs ned

Carin Berggren (M): "Vi kan inte ha skola utan elever"
8:53 min

Hantverksprogrammet med inriktning textil och design försvinner från Bäckadalsgymnasiet i Jönköping. Likaså läggs programmen finsnickeri, stylist, florist och flera andra ned. Det står klart efter att ansvariga politiker haft möte i dag.

Beslutet skulle tagits på nämndmötet för en månad sedan om vilka yrkesförberedande gymnasieprogram som måste läggas ner i Jönköpings kommun för att för få nior sökt till dem till hösten.

Men utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden ville fundera ett tag till. Istället blev det vid ett sammanträde i dag på eftermiddagen som politikerna bestämde vilka program som försvinner till hösten.
– Två av tre inriktningar på teknikprogrammet försvinner också så det blir en rejäl klass, säger Carin Berggren (M), ordförande i ttbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Även Per Brahe-gymnasiet påverkas. Det blir ingen inriktning på humanistiskt program kultur.
– Vi har inte haft några sökanden, så det känns ganska meningslöst att ha den inriktningen.

När det gäller Erik Dahlbergs-gymnasiet fortsätter vvs- och fastighetsprogrammet, men inriktning ventilationsteknik kommer inte att starta.

Även om Sandagymnasiet behöver lägga ner några program, så är det alltså en rad utbildningar som försvinner.
– Ja, vi har ju inte elever som vill gå där och vi kan ju inte ha en skola utan elever, säger Carin Berggren.

Till skillnad mot nämnda program som läggs ner, så kommer industriprogrammet läggas i malpåse.
– Det får vila ett år, men det händer mycket vad gäller företagens engagemang och skulle vi komma på en bra lösning kan vi ändra oss.

För det är väl rätt mycket pengar investerade i maskiner på industriprogrammet?
– Ja, i dag används de ju av vuxna elever, men vi behöver ju unga människor som vill jobba inom industrin också - tyvärr är det svagt intresse.

Vad händer med de som går tvåan och trean i de berörda utbildningarna?
– De får gå färdigt, det är inget snack om saken.

Hur har det blivit så här då, vems fel är det?
– För det första är det viktigt att poängtera att alla elever som går ett yrkesprogram har möjlighet att få en högskolebehörighet, det har inte riktigt kommit fram i den allmänna debatten, jag tror föräldrar är oroliga att dörrar ska stängas för deras barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".