Tätt parkerade lastbilar en brandfara. (Arkivfoto: Björn Larsson Ask/Scanpix)

Livsfarlig parkering av lastbilar

Många lastbilar parkeras så tätt under kvällar och helger vid större lastbilsparkeringar att dom utgör en stor risk om det skulle börja brinna. Och det finns inga regler som reglerar hur tätt lastbilarna får stå.
- Vad händer om det tar eld? Nej, jag parkerar inte så, säger lastbilschauffören Pär Sydefors.

Enligt lastbilschauffören Pär Sydefors är lastbilsparkeringen vid norra infarten till Torsviks industriområde utanför Jönköping ett skräckexempel på hur lastbilar parkerar farligt nära varandra.

- Det är en halvmeter emellan. Vad händer om det sker en olycka? Hur ska räddningstjänsten klara ut en sådan grej? Händer det något som kommer man inte ut, inte en chans, säger Pär Sydefors.

Det är inte bara i Jönköping som det är ont om plats på lastbilsparkeringarna. Lastbilschaufförer parkerar ofta på den här typen av parkeringsplatser för att ta rast eller sova en stund.

Claes Lövgren är brandingenjör på räddningstjänsten i Jönköping och han är bekymrad över vad som skulle kunna hända om det började brinna i en lastbil som står parkerad så här.

- Det finns ju chaufförer i bilarna och om dom inte väcker varandra så finns det en risk. Kan man inte flytta undan fordonen så är risken att fler blir inblandade, det är helt klart, säger Claes Lövgren.

Samtidigt som det finns allmänna råd för hur andra fordon man kan sova i bör parkeras, finns det inget liknande för lastbilar. Husvagnar och husbiliar bör enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, stå minst fyra meter ifrån varandra på en campingplats för brandsäkerhetens skull. Men det finns alltså inga regler för hur lastbilar bör stå parkerade.

- Jag kan hålla med dig om att det kan vara en risk. Lagen om skydd mot olyckor kan reglera brandskydd när det gäller byggnader och anläggningar men en vanlig parkeringsplats är tveksamt om det kan betraktas som det, säger Anders Lundberg, brandingenjör vid MSB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".