1 av 5
Hans Nilsson bjöd högst på auktionen. Foto: Maria Franzén/Sveriges Radio.
2 av 5
Donald Crona klubbar igenom köpet. Foto: Maria Franzén/Sveriges Radio.
3 av 5
4 av 5
Ekotopia. Foto: Maria Franzén/Sveriges Radio.
5 av 5
Ekotopia. Foto: Maria Franzén/Sveriges Radio.
aneby

Nilsson köpte Ekotopia: "Det känns skönt"

Hans Nilsson: "Jag trodde priset skulle gå upp"
4:42 min

I dag såldes Ekotopia i Aneby på en exekutiv auktion. Anläggningen såldes för drygt 5,6 miljoner, som är lägre än marknadsvärdet, av Hans Nilsson på Fastighets AB tu3.

Aneby kommun byggde Ekotopia 1997, det var ett EU-projekt som skulle få Aneby att bli ett ekologiskt föredöme. Men projektet nådde aldrig någon succé. I dag kom det ett 20-tal intressenter till kronofogdemyndigheten i Jönköping för att lägga bud på Ekotopia, som såldes på exekutiv auktion.

– Det känns skönt, det är alltid en viss press när man går in. Jag var intresserad av det för sju år sedan men då gick det mig ur händerna. Nu var jag med och budade och fick det, säger företagaren Hans Nilsson.

Swedbank var de som hade skulder att inkräva, därför kunde de stoppa auktionen om de inte accepterade budet. Det slutliga budet blev 5 610 000 kronor. Ett bud som banken accepterade, men fortfarande kan köpet stoppas. Den som vill överklaga köpet kan göra det inom tre veckor.

– Det var inte vad jag hade förväntat mig. Jag trodde nog att priset skulle gå upp. Jag tycker affären är klar men det kan ju överklagas, säger Nilsson.

Donald Crona från kronofogden var den som höll i auktionen och han trodde också att anläggningen skulle säljas till ett högre pris.

– Jag räknade så skulle det hamna omkring sex miljoner. Jag hade nog väntat mig några fler som skulle bara med och bjuda, säger Crona.

Reporter: Maria Franzén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".