1 av 2
Magnus Boström måste hitta fler elever elever till industriprogrammet. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Bäckadalsgymnasiet. Foto: Maria Rymell/Sveriges Radio.
skola

Bäckadal försöker locka elever

Rektorn: "Det är en framtidsbransch"
1:18 min

Bäckadalsgymnasiet i Jönköping försöker locka elever till industriprogrammet. Innan maj måste skolan ha fått ihop 16 elever per inriktning för att programmet inte ska läggas ner.

Industriprogrammet på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping fick i går halvgrönt ljus  när politikerna beslutade om programmets framtid. Kravet är att de måste lyckas få minst 16 elever, på varje av de tre inriktningarna, att välja programmet under omvalsperioden i maj. Den här veckan har skolan arbetat med att försöka få nior att ändra sina gymnasieval.

– En konkret sak är att vi planerar en gemensam studieresa den 17 april för intresserade elever i årskurs nio. Vi kommer ta kontakt med elever och skolor under veckan för att kunna presentera industrin och de möjligheter som finns, säger skolans rektor Magnus Boström.

"Jag känner frustration"

Den stora anledningen till att politikerna i Jönköpings kommun anser att det är så viktigt att hålla industriprogrammet vid liv är arbetsmarknaden som skriker efter CNC-operatörer, de som kan hantera dagens datorstyrda maskiner.

– Det är inte något smutsigt och skitigt jobb längre, utan tvärtom så är det en framtidsbransch. Både i den här regionen runt Jönköpng men även i hela Sverige kommer man vara beroende av en stark industri under många år framöver, säger Boström.

I går blev det klart att alla inriktningar utan frisörlinjen försvinner på hantverkarprogrammet på Bäckadal.

– Jag känner frustration, det är tråkig när vi har hållit på i så många år. Det är tragiskt att man får en skola med nästan bara pojkar och få flickor, säger läraren Pia Hultberg, som tror att lärarkompetens också kommer försvinna från skolan.

Reporter: Jonatan Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".