Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
sverige

3 000 barn häktades i Sverige

Under 2011 sattes drygt 3 000 barn under 18 år häktade runt om i landet. 74 av dem hamnade i häkte i Jönköpings län. Det visar statistik från Barnombudsmannen.

Barnrättskommittén har uttryckt oro över att så många barn satt i häkten. Dels för att statistiken är så osäker, det kan handla om betydligt fler barn som låses in och isoleras i flera timmar, och dels för att barn enligt de mänskliga rättigheterna inte ska frihetsberövas.

– Sverige är på många sätt en väl fungerande rättsstat men när det gäller barn har vi upptäckt allvarliga brister. Frihetsberövade barn behandlas inte som barn utan som vuxna. I arresten kan barn sitta isolerade upp till fyra dygn, i häktet på obestämd tid, säger barnombudsman Fredrik Malmberg i ett pressmeddelande.

– Det kan ge starka och bestående skador på både den psykiska och fysiska hälsan för ett barn. Vi kräver därför att Sverige följer FN:s specialrapportör mot tortyrs krav och upphör att isolera barn under utredningstiden, fortsätter han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".