Arkivbild. Foto: Scanpix.
jönköping

Ung man döms för rån på Österängen

En ung man från Jönköpings kommun dömdes i dag för att ha rånat en 17-årig pojke på Österängen i Jönköping. Mannen dömdes till två månaders fängelse.

Det var i somras som 17-åringen var i Jönköping med en kompis för att besöka datorfestivalen Dreamhack. När de på natten gick iväg för att handla hotades 17-åringen med en fällkniv och tvingades lämna ifrån sig 500 kronor.

En 20-årig man döms nu till två månaders fängelse i kombination med skyddstillsyn och till att betala skadestånd på 12 000 kronor till 17-åringen. Ytterligare en ung man stod åtalad för att ha varit med om rånet, men han friades efter att vittnen berättat att han stod flera meter bort vid rånet och inte deltog.

Döms också för övergrepp i rättssak

Mannen som friades från rånet, en 21-åring från Jönköpings kommun, döms däremot till dagsböter för två andra brott. Enligt tingsrätten har han gjort sig skyldig till häleriförseelse då han tog emot de 500 kronor hans kompis kom över vid rånet. Han döms också för ringa misshandel efter att vid ett annat tillfälle knuffat en tjej i magen så hon tappade andan.

Den 20-årige rånaren döms dessutom för övergrepp i rättssak. Efter rånet hotade han att hugga 17-åringen om denne kontaktade polisen. Minimistraffet för rån är egentligen ett års fängelse. Men utebliven medicinering och alkoholintag bedöms ha haft avgörande betydelse för att 20-åringen begått brotten. Han bedöms också ha insikt och motivation till att sluta med alkohol och brott och därför straffas han med två månaders fängelse och skyddstillsyn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".