1 av 2
Foto: Scanpix
2 av 2
Ishockey

HV71 illa ute efter suddenförlust

Thomas Ljungbergh, ass tränare HV71: ”Räcker inte till i dag”
1:41 min

För andra matchen i rad vände Linköping ett tvåmålsunderläge och vann i förlängning. Simon Hjalmarsson sköt 5-4 mot HV71 och Linköping är nu bara en seger från semifinal.

Lars Gunnar Jansson utser lagens lirare:
Linköping: Simon Hjalmarsson
HV 71: Johan Lindström

– Jag var egentligen på väg att byta där men så såg jag att pucken kom bakifrån mål in i slottet. Jag vet inte vem i vårt lag som missar pucken först så den ligger fri för mig. Det var bara att trycka dit den, säger Simon Hjalmarsson om segermålet till Radiosporten.

Simmon Hjalmarsson var i fokus då han också var med i förspelet till kvitteringen. Då återstod bara 51 sekunder av tredje perioden och HV71 var på väg att kvittera till 2-2 i matcher.

Då klev Lee Goren fram. Igen.

Precis som i Jönköping i den tredje matchen var det han som fixade förlängning för Linköping. Kvitteringspucken gick via Gorens skridsko och in i mål bakom HV-målvakten Gustaf Wesslau sedan Simon Hjalmarsson först skjutit i sargen bakom mål.

Sedan avgjorde Hjalmarsson efter bara drygt två minuter av förlängningen. Linköping kan avgöra matchserien på torsdag i Jönköping och skicka HV71 ur slutspelet redan i kvartsfinal för tredje året i rad.

Precis som i den tredje matchen, som Linköping vann efter förlängning, blev det svängigt och många mål. Johan Lindström gav HV71 en drömstart när han lyfte in 1-0 från sarghörnet bakom en skymd Christian Engstrand i hemmamålet efter 2.43.

Nästa gång Lindström gjorde mål - 3-1 efter 4.16 av andra perioden - var det bakom Andreas Andersson som ersatt Engstrand som vådasköts med ett skott i hjälmen i mitten av första perioden. Engstrand fick sys i ögonbrynet och kom inte tillbaka i matchen.

Kort efter HV:s 3-1-mål såg det nattsvart ut för hemmalaget som drabbades av en utvisning. Men i stället var det då hemmalagets upphämtning började. Johannes Salmonsson bröt Jason Krogs passningsförsök och sköt 2-3 i boxplay och Magnus Johansson kvitterade efter 14.27 i numerärt överläge.

Precis som i Jönköping i den tredje matchen hade Linköping hämtat upp ett tvåmålsunderläge. Men lyckan blev kortvarig. Bara 57 sekunder efter kvitteringen kunde Patrik Carlsson skjuta 4-3 i Anderssons högra kryss sedan Marcus Nilson rundat hemmaförsvaret och spelat fram.

Linköping leder efter segern kvartsfinalserien med 3-1 i matcher.

– Nu satsar vi på att avgöra direkt på torsdag nere i Jönköping. Gör vi det in te då så måste vi göra det en annan gång, så det är lika bra att lägga all kraften där, säger Simon Hjalmarsson.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Nicklas Pettersson
nicklas.pettersson@sverigesradio.se

LHC-HV 71 5-4 e förl

Första perioden: 0-1 (2.43) Johan Lindström (Daniel Spang, Johan Davidsson), 1-1 (14.03) Robin Figren (Jonas Almtorp, Johannes Salomonsson), 1-2 (18.27) Andreas Jämtin (Elias Fälth, Oscar Sundh).
Andra perioden: 1-3 (4.16) Johan Lindström (Tommy Kristiansen, Elias Fälth), 2-3 (7.22) Johannes Salomonsson spel fyra mot fem, 3-3 (14.27) Magnus Johansson (Simon Hjalmarsson) spel fem mot fyra, 3-4 (15.24) Patrik Carlsson (Marcus Nilson).
Tredje perioden: 4-4 (19.09) Lee Goren (Simon Hjalmarsson).
Fjärde perioden: 5-4 (2.27) Simon Hjalmarsson (Patrik Zackrisson, Pär Arlbrandt).
Skott: 24-19 (4-13, 12-4, 7-1, 1-1).
Utv: Linköping: 5x2. HV 71: 4x2.
Domare: Morgan Johansson, Ljungby, och Tobias Björk, Boden.
Publik: 8 500.

Linköping leder med 3-1 i matcher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".