Arkivbild. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
jönköping

Får inte busskort – tvingas söka socialbidrag

Skolelev: "Det är inte rättvist"
4:02 min

Gymnasieelever som bor i den ena halvan av Råslätt får busskort av kommunen, medan de som bor i den andra halvan får betala sina resor själva. Många tvingas därför söka socialbidrag för att ha råd att ta sig till skolan.

När Jönköpings kommun införde en strikt sexkilometersgräns för att gymnasieungdomar ska få gratis busskort, blev bostadsområdet Råslätt delat i två delar. Nu visar det sig att bland de ungdomar som inte får nåt busskort längre  är det många som tvingas söka socialbidrag för att ha råd att ta sig till skolan. Nästan 500 kronor i månaden är en för stor utgift.

– Det är människor som hamnar i en svår situation när man inte får busskort till barnen som går på gymnasiet och de har en rätt lång väg till skolan, säger  Åke Pettersson, som är sektionschef på socialkontoret på Råslätt.

Vilken lösning ser du?

– Jag ser att skolan måste ha regler som folk uppfattar som rättvisa. Man kan inte skapa en gräns till exempel att halva Råslätt får busskort och halva ger man inte busskort. Det ger helt fel signaler och det är inte trovärdigt, fortsätter han.

Att en del får busskort och andra inte, fastän de hoppar på samma buss vid samma hållplats, är något som många elever på Stadsgårdsskolan på Råslätt fortfarande är upprörda över.

– Man ska inte behöva betala pengar för att åka buss till skolan. De här tre åren det blir mycket pengar, tänk 500 kronor varje månad som man kan göra något annat för, säger en elev.

"En gräns är en gräns"

Stefan Claesson, chef för gymnasiedelen på Jönköping kommuns utbildnings- och arbetsmarknadsenhet, menar tvärtom, att reglerna är mer rättvisa nu.

– En gräns är en gräns. Om den ändras till en fem-kilometersgräns, finns det fortfarande elever som hamnar på ena eller andra sidan, säger Stefan Claesson. 

– Det enda man kan göra är avsätta avsevärt mer pengar och ger alla gymnasieungdomar i kommunen gratis busskort. Men det är en politisk fråga, och i det läget vi är i just nu, med stora underskott i ekonomin, finns det inga tankar på att lägga fram ett förslag om utökade konstnader kring busskorten.

Reporter: Mona Ismail Jama.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".