Partiledare Annie Lööf, Centerpartiet. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Centerpartiet

Centern och Alliansen i kris

Jonas Hinnfors: "Centern har bättre chanser än Kd"
1:55 min

Imorgon inleder Centerpartiet, med Annie Lööf från Värnamo i spetsen, sin stora framtidsstämma i Upplands-Väsby. Det nya idéprogrammet ska klubbas. Men det är ett parti i kris som möts.

Det är inte bara centern som har det jobbigt just nu, hela Alliansen backar.

– Det stora projekt som man gått till val på två gånger, att få ner arbetslöshet med hjälp av skattesänkningar har man inte lyckats med, åtminstonde inte på pappret, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Småpartiernas rekordlåga opinionssiffror. Enligt de senaste 20-talet mätningar som gjorts visar med något undantag att både Kristdemokraterna och Centerpartiet åker ut ur riksdagen och Folkpartiet och Moderaterna skulle backa. Och skulle trenden hålla i sig över valet så kommer de borgerliga partierna marginaliseras i riksdagen. Jonas Hinnfors tror att Centern kan rida ut stormen men de moderata stödrösterna räcker inte för att hålla kvar Kristdemokraterna i riksdagen.

– Av de två småpartierna är det Kd som har störst problem. Kd löper den största risken att åka ut ur riksdagen, och det är ett problem för alliansen.

Om du skulle lämna tre tips till Alliansen, vad skulle det vara?

– Ta jobbpolitiken på allvar, vinst i välfärden - visst, men ta kvalitetsproblemen på allvar. Dessutom tror jag att man måste se de gryende klasskillnader som finns i samhället, samtidigt som man undviker att hamna i en etnicitetsdiskussion.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".