1 av 2
Hans Standár
2 av 2
JÖNKÖPING

Avtal skrevs om – vd får ut miljoner

Erik Arnalid, ordförande: "Om du inte förstår så är det upp till dig"
2:15 min

Vd:n för det kommunala mässbolaget Elmia skulle inte få en krona om han sa upp sig själv. När han väl väljer att sluta så får han ut fallskärmen i alla fall - avtalet har skrivits om.

Det kommunala mässbolaget Elmias vd Hans Standar får en fallskärm på 21 månadslöner, totalt över två miljoner kronor, när han nu lämnar bolaget, det kunde vi berätta för en vecka sedan. 

Elmia menade då att detta sker i enlighet med det avtal som undertecknades 2001 när Standar tillträdde på vd-posten. Men vi har tittat på det avtalet och enda anledningen för kommunägda Elmia att betala ut ett avgångsvederlag hade varit att Hans Standars anställning upphört på bolagets begäran. Men att så skett förnekar samtliga inblandade bestämt. Trots det får han ut miljonfallskärmen.

– Är man överens om att frångå skrivningen i ett anställningsavtal så kan man göra det, säger Ulrika Rosander, jurist på Jönköpings kommun.

Hon har varit med och tagit fram ett nytt avtal som säger att Hans Standar får sitt avgångsvederlag trots att anställningen avslutats, som det heter  "i samförstånd".

– Det är ett ömsesidigt avtal om att han ska sluta. Elmia har inte gjort en uppsägning av Standar.

Från styrelsen vill man inte kommentera avtalet:

– Jag kan inte gå in på det som står i överenskommelsen, avtalet är tydligt för de parter som avtalet berör. Om du inte förstår så är det upp till dig, något annat finns inte att meddela i detta ärende, säger Erik Arnalid, kristdemokrat och avgående styrelseordförande för Elmia.

Jönköpings moderata kommunalråd Mats Green sa i förra veckan att den typen av avtal som Standar skrev på 2001 inte skulle vara aktuella att teckna i dag. Men det är precis vad som skett.

– När det gäller kommentarer till enskilda avtal så får man vända sig till styrelsen för det aktuella bolaget, säger Mats Green i dag.

Ingen tycks vilja uttala sig om varför avtalet skrivits om, men faktum kvarstår: gällande avtal från 2001 har rivits upp och ersatts av ett som nytt som ger Hans Standar en fallskärm på över två miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".