Anders Björck. Foto: Maja Suslin/Scanpix.
Alliansens kris

Alliansens kris kan drabba länet

Anders Björck: "Möjligheten att påverka minskar"
1:49 min

Krisen för de borgerliga partierna kan påverka inflytandet för Jönköpings län på rikspolitiken. Skulle Centerpartiet och Kristdemokraterna åka ur riksdagen, så skulle länet förlora fyra ministrar och därmed mycket makt.

I dag har Jönköpings län många tunga politiker, inte minst fyra ministrar. Från länet kommer Annie Lööf från Värnamo, Maria Larsson från Gnosjö, Stefan Attefall och Göran Hägglund från Jönköping. Hägglund och Lööf är dessutom partiledare.

– Det är mycket ovanligt, då får man gå till storstockholmsområdet. Om man ser på Jönköpings läns storlek har vi lyckats utomordentligt bra med att få fram statsråd. Det ska vi vara stolta över, säger Anders Björck, fd landshövding och försvarsminister från Jönköpings län.

Skulle Alliansen förlora valet och Centerpartiet och Kristdemokraterna åka ur riksdagen, så skulle länet förlora fyra ministrar och därmed mycket makt.

– Man får som statsråd mer publicitet och man får en annan tyngd. Ska man påverka ska man göra det på ett väldigt tidigt stadie i departementet. Den möjligen försvinner om man inte har den lika många statsråd som i dag, säger Anders Björck.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".