Alliansen samlade framför Annie Lööfs föräldrahem i Maramö. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
politik

"Ett allvarligt läge för Alliansen"

Centerdebattör: "Det är klart det är oro i leden"
5:17 min

Centerpartiet har hamnat under riksdagsspärren i de senaste opinionsmätningarna. I morgon börjar partiets framtidsstämma, men det är ett parti i kris som möts.

Centerpartiet, med partiledare Annie Lööf från Värnamo i spetsen, är ett parti i kris. Stormen började när det omdiskuterade idéprogrammet presenterades. I morgon möts partiet för att enas på en framtidsstämma i Upplands-Väsby.

– Det är klart det blir oro i leden, men min förhoppning är att partiet tar sig samman och verkligen jobbar och för ut en tydlig politik efter den här stämman. Då tror jag det kan vända ganska snabbt, säger Håkan Larsson, aktiv centerdebattör och politiker.

I flera mätningar har partiet hamnat under riksdagspärren. Centerpartiet är splittrade och måste nu hitta en riktlinje att följa inför valet 2014.

– Det är absolut tufft, men på ett sätt är det positivt att vi har fått en riktig debatt. Partiet består av olika strömmar, de traditionella centerpartisterna och en falang som använts sig av nyliberalt tänk. Det kom upp till ytan med idéprogrammet, säger Larsson.

Dan Sylvebo, som är politisk redaktör på Jönköpings-Posten, håller med om att Alliansen är i kris.

– Om man ser på Allianspartierna och de senaste opinionsmätningarna är det väl en kris i den mening att man inte har det stöd som man skulle önska. Sedan är det ju detta med att två av fyra ligger under riskdagsspärren. Det är ett allvarligt läge för Alliansen, förklarar Sylvebo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".