1 av 3
Linda Fransson menar att industrin kommer få svårt att konkurrera utan utbildad personal. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.
2 av 3
Frida Boklund på organisationen Företagarna. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
3 av 3
jönköping

Ingen vill utbilda sig inom industrin

Boklund: "Tror inte på det konceptet"
6:27 min

Industrin har jobben men ingen vill utbilda sig. Frida Boklund, som är regionchef på Företagarna, är orolig för hur personalbristen i industrin kommer att slå i länet i framtiden.

Tidigare har vi ju berättat hur industriprogrammet på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping bara startar till hösten om tillräckligt många nior ändrar sina gymnasieval.

– Finns inte en nia som är mogen att ta det här beslutet. Vi måste fatta det. Det enda de tänker på är hur de kan ha det roligast. Jag tror inte på det konceptet, säger Frida Boklund, regionchef på Företagarna.

Att hitta personal med rätt kompetens till industrierna är svårt i dag. Behovet av personal som kan styra dagens datorstyrda maskiner kommer var stort i framtiden också.

 – Sveriges ekonomi har vilat på industrin i århundraden och det finns inget som tyder på att det kommer att bli annorlunda i framtiden, säger Frida Boklund, som tror att nior inte väljer industriprogrammen är för att vuxna ger en delvis fel bild av industrijobben.

Om det inte utbildas fler som kan hantera maskiner på företagen kommer det att hindra företagets utvecklingsmöjligheter.

– Ska vi jobba med industrin bara några år framåt blir vi inte konkurrenskraftiga om vi inte utbildar oss. Vårat företag kommer inte på sikt överleva om vi inte kan jobba med kompetent personal, säger vd:n på Gnosjö Automatsvarvning Linda Fransson.

Reporter: Jonatan Nilsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".