1 av 2
Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
2 av 2
ELMIA

Bolagsstämma efter ett år av skandaler

Oskar Mattisson summerar krisåret för Elmia
2:02 min

I dag hålls bolagsstämma i det kommunägda mässbolaget Elmia i Jönköping. Bolaget omsätter runt 240 miljoner kronor om året och stora, välbesökta mässor avlöser varandra. Men det är ett företag i kris som möts och som byter ut sin högsta ledning.

Det är alltså en stämma som hålls efter ett år kantat av skandaler och ifrågasatt ledarskap. Det började med ett tips om att en chef på Elmia tagit ett helt lastbilslass med virke från mässbolaget och kört hem det till sin sommarstuga. Så här sa några anställda till oss i februari förra året.

– Det var veckan innan semestern som vi blev tillfrågade av en arbetsledare att banda fem pallar virke som skulle hämtas av en lastbil.

Det var starten på en längre granskning av Elmia som sedan dess har resulterat i en rad avslöjanden om tveksamheter och rena oegentligheter. Elmias ledning kände nämligen till att virket hamnat hos chefen, men valde att blunda. Virket, som efter en polisanmälan från en privatperson värderades till mellan 30000 och 40000 kronor, bedömdes av Elmia vara av "ringa värde". Först när vi berättade historien agerade vd:n Hans Standar.

– Man kan alltid vara efterklok. Det var felaktigt agerande och nu tar vi tillbaka virket, sa Hans Standar då.

I april förra året visade det sig sedan att tre av de fyra personer som sitter i Elmias upphandlingsgrupp själva anlitat företagets entreprenörer privat. Olämpligt, ansåg Elmia som skickade fram informationsansvariga Linda von Essen-Sylvén för att svara på frågorna.

– Det får inte förekomma några oklarheter eller misstankar om affärsmässig osundhet.

Efter ytterligare tips kom vi sedan över en mejlkonversation som visade att den byggfirma som lagt det dyraste anbudet i en upphandling ändå fick ordern av det kommunala mässbolaget. Samma firma bytte två månader efter att de fått jobbet fönster hemma hos en av cheferna. Revisorn Doris Johansson gick i taket.

– Det här är väldigt väldigt knepigt, som det är nu så kommer vi ta kontakt med Elmias VD, säger Doris Johansson.

Allt det här fick Elmia att ta fram men ny etikpolicy. Detta sker samtidigt som Elmia för en tvist med sju snickare som blivit uppsagda på grund av påstådd arbetsbrist. Processen har nått arbetsdomstolen och är ännu inte avgjord. Den bli nu ett ärende som hamnar på den nya ledningens bord.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".